Obserwatorzy

czwartek, 20 czerwca 2013

Ciasto wiśniowo-migdałowe .

Już chyba wiecie że bardzo lubię gotować ! Uwielbiam słodkości, a fakt że przygotuje je sama, daje mi ogromną frajdę ! Ciasto wiśniowo-migadłowe pasuje idealnie na letnie dni.


Kto by się nie skusił na słodką przyjemność ?


To ciasto jest w pierwszej dziesiątce ulubionych słodkości mojego brata. Podniosłam tylko smak odrobinem migdałów, myślę że to idealne połączenie.


Składniki:
  • 1/2 szklanki niesolonego masła
  • 350 gramów świeżych, podzielonych wiśni bez pestek
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 80 ml (3/4 szklanki) mleka

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik i masło w garnku. Roztopić masło i poczekać by ostygło do temperatury pokojowej.
12-14 wiśni przekroić na pół, wydrążyć pestki i odłożyć na pół, pójdą na wierzch ciasta.
W oddzielnej misce ubić razem z mąką, migdały, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce, ubić jajka i cukier do gęstej konsystencji. ( przez około 3 minuty )
Do migdałów , dodać ostudzone masło i mleko. Wymieszać. Natępnie połączyć, powoli dwie miski. I delikatnie dodawać pokrojone wiśnie. Rzadkie ciasto wlewać do formy (gdzie na spodzie jest papier roślinny), i wyrówanać łopatką.
Piec przez 12-15 minut i szybko dodać pozostałe wiśnie na wierzch ciasta. I piec kolejne 12-15 minut ( do zarumienienia się ciasta ).
.

30 komentarzy:

  1. masz piekne te naczynka i dzbanuszek <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja mama jest fanatyczką, takich dzbanuszków, filiżanek i innych miseczek :) ja je tylko wykorzystuje ;D

      Usuń
  2. moja siostra jest wiśniową fanatyczką, więc chyba jej upiekę takie ciasto ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał ciasto wygląda niesamowicie, jak z obrazka
    http://karolinablonska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha :)
    Kocham wiśnie :)
    Zapraszam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno zrobię w wakacje je!:)
    Świetny blog,dodaję do obserwowanych i liczę na rewanż;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie pyszności *.*
    Szkoda, że nie mam talentu kulinarnego. I nawet, gdy mam przepis, to nigdy mi się nie udaje :D

    OdpowiedzUsuń
  7. smacznie, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  8. love this cake and also your blog! It's so nice!!! I follow you!
    Pass to my blog and if it likes you follow me too, I will be so glad :D
    Kisses
    http://francescagiusti.blogspot.it/

    OdpowiedzUsuń
  9. Looks tasty! :)

    http://sofija-photography.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak pysznie wygląda ! Smaka mi narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  11. chyba upiekę niedługo taki *w* to nic, że nie mam za grosz talentu kulinarnego :D

    OdpowiedzUsuń
  12. robię podobny tylko nie na mleku tylko na maślance :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To ciasto musi być pyszne! na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszności! musze też takie stworzyć:)
    ściskam

    OdpowiedzUsuń
  15. jeju, ale smacznie wygląda! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. WOowowwowo! A ja na diecie! Postaram sie spróbować przepisu <3
    obserwuje i licze na to samo <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Lovely post! Thank you for visiting my blog, following you now on Bloglovin and GFC
    Follow back and Lets stay connected,
    Kisses from Miami,
    Borka
    www.chicfashionworld.com

    OdpowiedzUsuń
  18. jej to wygląda tak smacznie i apetycznie, że nie dałoby się nei zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  19. mniam pycha, ja na razie skusiłam się na opcję z truskawkami - bardzo słodka, z rabarbarem - kwaśna :)





    www.ikaczmarczyk.blogspot.com S Y L L W S O N

    OdpowiedzUsuń