Składniki:
- 1/2 szklanki niesolonego masła
- 350 gramów świeżych, podzielonych wiśni bez pestek
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki migdałów
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 80 ml (3/4 szklanki) mleka
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik i masło w garnku. Roztopić masło i poczekać by ostygło do temperatury pokojowej.
12-14 wiśni przekroić na pół, wydrążyć pestki i odłożyć na pół, pójdą na wierzch ciasta.
W oddzielnej misce ubić razem z mąką, migdały, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce, ubić jajka i cukier do gęstej konsystencji. ( przez około 3 minuty )
Do migdałów , dodać ostudzone masło i mleko. Wymieszać. Natępnie połączyć, powoli dwie miski. I delikatnie dodawać pokrojone wiśnie. Rzadkie ciasto wlewać do formy (gdzie na spodzie jest papier roślinny), i wyrówanać łopatką.
Piec przez 12-15 minut i szybko dodać pozostałe wiśnie na wierzch ciasta. I piec kolejne 12-15 minut ( do zarumienienia się ciasta ).
.
Smakowicie wygląda ^^
OdpowiedzUsuńmiam *.*
OdpowiedzUsuńmasz piekne te naczynka i dzbanuszek <3
OdpowiedzUsuńmoja mama jest fanatyczką, takich dzbanuszków, filiżanek i innych miseczek :) ja je tylko wykorzystuje ;D
Usuńmoja siostra jest wiśniową fanatyczką, więc chyba jej upiekę takie ciasto ;d
OdpowiedzUsuńbędzie przeszczęśliwa mówie Ci ;)
UsuńŁał ciasto wygląda niesamowicie, jak z obrazka
OdpowiedzUsuńhttp://karolinablonska.blogspot.com/
Pycha :)
OdpowiedzUsuńKocham wiśnie :)
Zapraszam :D
Na pewno zrobię w wakacje je!:)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog,dodaję do obserwowanych i liczę na rewanż;)
Jakie pyszności *.*
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mam talentu kulinarnego. I nawet, gdy mam przepis, to nigdy mi się nie udaje :D
smacznie, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńmniam , mniam ! :D
OdpowiedzUsuń/Magda
pycha:)
OdpowiedzUsuńJak pysznie wygląda ! Smaka mi narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńchce zjeść <3
OdpowiedzUsuńchyba upiekę niedługo taki *w* to nic, że nie mam za grosz talentu kulinarnego :D
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńrobię podobny tylko nie na mleku tylko na maślance :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto musi być pyszne! na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpyszności! musze też takie stworzyć:)
OdpowiedzUsuńściskam
jeju, ale smacznie wygląda! :D
OdpowiedzUsuńWOowowwowo! A ja na diecie! Postaram sie spróbować przepisu <3
OdpowiedzUsuńobserwuje i licze na to samo <3
Lovely post! Thank you for visiting my blog, following you now on Bloglovin and GFC
OdpowiedzUsuńFollow back and Lets stay connected,
Kisses from Miami,
Borka
www.chicfashionworld.com
looks so yummy <3
OdpowiedzUsuńmmmm pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńjej to wygląda tak smacznie i apetycznie, że nie dałoby się nei zjeść :)
OdpowiedzUsuńmniam pycha, ja na razie skusiłam się na opcję z truskawkami - bardzo słodka, z rabarbarem - kwaśna :)
OdpowiedzUsuńwww.ikaczmarczyk.blogspot.com S Y L L W S O N